Design trends

Tendințe 2023 în materie de plăci ceramice

Dacă ar fi să discutăm despre tendințele în materie de plăci ceramice pentru anul 2023, iată câteva aspecte relevante care pot fi urmărite și tipurile de plăci ceramice care sunt cele mai populare în prezent:

Gresia aspect de lemn

Gresia care imită aspectul lemnului a fost foarte populară în ultimii ani și s-a dezvoltat în continuare în materie de design și tehnologie. De la modele realiste de lemn masiv la plăci cu aspect rustic sau vintage, gresia cu aspect de lemn oferă o alternativă durabilă și mai ușor de întreținut la podeaua din lemn natural.

Tonurile naturale de lemn, cum ar fi stejarul, fagul sau nucul vor fi în continuare populare. De asemenea, culorile neutre, precum griul deschis sau bejul, pot fi alese pentru a crea un aspect minimalist și contemporan.

Gresia cu aspect de lemn va reproduce texturi autentice, cum ar fi nodurile, striațiile și variabilitatea culorii. Tehnologiile avansate permit o reproducere din ce în ce mai fidelă a texturilor naturale ale lemnului.

În 2023 regăsim o varietate de dimensiuni pentru gresia cu aspect de lemn. Pe lângă dimensiunile tradiționale, cum ar fi plăcile mari, există și opțiuni mai mici, cum ar fi plăcile în stil mozaic sau cele în formatul de dale înguste, care pot crea un aspect mai distinctiv și variat.

Se observă o tendință către amestecarea diferitelor modele și nuanțe de gresie cu aspect de lemn pentru a crea modele unice și interesante. Combinarea diverselor tipuri de lemn, texturi sau dimensiuni poate adăuga profunzime și dinamism spațiului.

Gresia de tip marmură

Gresia care imită marmura este o altă tendință populară, oferind un aspect elegant și sofisticat în designul interior. Modelele de gresie care imită marmura autentică, cu texturi și nervuri naturale, sunt preferate pentru pardoseli, pereți și chiar blaturi de bucătărie.

Gresia tip marmură este o alegere populară în designul interior datorită aspectului său elegant și sofisticat. Imitând frumusețea și textura marmurei naturale, acest tip de plăci ceramice oferă multiple avantaje practice, cum ar fi durabilitatea și ușurința în întreținere, în comparație cu marmura naturală.

Există o varietate largă de opțiuni disponibile pentru gresia tip marmură, cu modele și culori diferite, care pot crea efecte vizuale diversificate. Unele dintre tendințele populare în ceea ce privește gresia tip marmură includ:

Marmură cu nervură dominantă: Acest tip de gresie imită marmura cu o nervură distinctă și vizibilă, care este o caracteristică specifică a multor varietăți de marmură naturală. Culorile populare includ alb cu nervură gri, alb cu nervură neagră sau gri cu nervură albă.

Marmură cu aspect ușor murdar: Pentru a imita aspectul marmurei naturale care prezintă nuanțe ușor murdare sau pete subtile, unele modele de gresie tip marmură pot avea o textură mai complexă sau o combinație de nuanțe diferite pentru a crea un aspect autentic.

Gresia care imită betonul

Gresia care imită cimentul sau betonul reprezintă o tendință în creștere în designul interior, fiind utilizată pentru a crea un aspect industrial și modern.

Gresia tip beton, cunoscută și sub denumirea de gresie cu aspect industrial sau gresie în stil ciment, este o tendință populară în designul interior. Aceasta imită aspectul betonului sau cimentului și poate crea un aspect modern, minimalist și urban.

Gresia tip beton este proiectată pentru a imita textura și aspectul betonului sau cimentului natural. Aceasta poate avea diverse finisaje, cum ar fi aspectul neted și lucios al betonului lustruit sau aspectul aspru și texturat al betonului brut.

Gresia cu aspect industrial este disponibilă într-o gamă largă de culori și nuanțe asociate cu betonul, cum ar fi griuri deschise sau închise, bej, alb murdar și chiar nuanțe mai intense, cum ar fi negru sau antracit. Alegerea culorii depinde de preferințele personale și de stilul general al spațiului.

Gresia cu modele geometrice

Plăcile de gresie cu modele geometrice, cum ar fi mozaicurile, modelele în chevron sau cele cu dale hexagonale, au fost în tendință și sunt în continuare preferate și în 2023. Aceste modele adaugă un element de design interesant și pot fi utilizate pentru a crea accentuări vizuale într-un spațiu.

Gresia cu modele geometrice este o alegere populară pentru cei care doresc să aducă o notă de creativitate și stil în designul interior. Aceasta prezintă modele grafice geometrice, cum ar fi linii, forme, zigzaguri, dungi sau mozaicuri, care pot crea efecte vizuale interesante și pot transforma un spațiu obișnuit într-unul cu personalitate.

Există o varietate largă de modele geometrice disponibile pentru gresie, ceea ce oferă o mare flexibilitate în alegerea designului potrivit pentru spațiul tău. Aceste modele pot varia de la modele abstracte și contemporane la modele tradiționale și retro.

Gresia cu modele geometrice poate servi ca un punct focal atrăgător într-un spațiu. Aceasta poate fi utilizată pentru a atrage atenția într-o anumită zonă, cum ar fi zona bucătăriei sau a băii, sau pentru a crea un contrast interesant cu alte elemente de design din încăpere.

Gresia texturată

Gresia texturată câștigă tot mai multă popularitate în prezent.

Poate fi utilizată într-o varietate de spații, precum livinguri, băi, bucătării, holuri sau terase. Aceasta poate aduce un element distinctiv și o senzație de lux în designul interior.

Texturile pot crea jocuri de lumină și umbre, adăugând profunzime și interes vizual în spațiul unde este utilizată. Aceasta poate crea un efect artistic și poate fi utilizată pentru a evidenția anumite zone sau elemente ale designului.

Plăcile de dimensiuni mari

Gresia cu plăci mari este din ce în ce mai populară. Plăcile mari, de dimensiuni de peste 60×120 cm sau chiar mai mari, pot crea un aspect minimalist și elegant în spațiile interioare.

Utilizarea gresiei de dimensiuni mari poate crea iluzia de spațiu mai mare într-o încăpere. Plăcile mari reduc numărul de îmbinări vizibile, oferind un aspect curat și minimalist. Acest aspect poate fi ideal pentru spațiile mici sau pentru cei care doresc să creeze o atmosferă aerisită și deschisă.

Gresia de dimensiuni mari este adesea asociată cu un stil contemporan și modern. Plăcile mari se potrivesc de obicei cu designul minimalist și liniile curate, oferind un aspect elegant și sofisticat în interior.

Acestea sunt doar câteva tendințe generale referitoare la plăcile ceramice populare în 2023. 

Preferințele și stilurile pot varia în funcție de fiecare persoană și de ceea ce îți dorești să creezi și să transmiți prin intermediul designului realizat.

Dacă te ghidezi după vorba din bătrâni: ”Nu-i frumos ce e la modă, e frumos ce-ți place” și după sfaturile din acest articol, cu siguranță îți vei amenaja spațiul într-o manieră de excepție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *