Recomandari

Cum asortezi pardoseala cu ușile și mobilierul?

Atunci când planifici designul de interior, te ajută să ai o imagine clară în minte despre cum îți dorești să arate casa sau întregul proiect de amenajare, atunci când va fi gata. 

Fie că faci tu renovarea sau apelezi la un expert în domeniu, aceste trei elemente: pardoseală, uși și mobilier, trebuie să arate bine împreună.

Asortarea pardoselii cu mobilierul și ușile este un aspect important în designul interior al unei încăperi. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să realizezi o asortare armonioasă:

1. Stabilește un stil sau temă

Începe prin a alege un stil sau o temă pentru încăpere, cum ar fi clasic, modern, rustic sau minimalist. Acest lucru îți va oferi o direcție în alegerea parchetului, a mobilierului și a ușilor potrivite.

2. Alege nuanțe complementare

Dacă parchetul are o nuanță închisă, poți opta pentru mobilier și uși în culori mai deschise pentru a crea un contrast plăcut. În cazul în care parchetul are o nuanță deschisă, poți alege mobilier și uși în culori mai închise pentru a crea un echilibru.

3. Respectă coerența cromatică

Încearcă să păstrezi o coerență cromatică în întreaga încăpere. Alege nuanțe care se îmbină armonios și evită combinațiile care creează un contrast prea puternic sau care se bat între ele.

Începe prin a alege o schemă de culori care să se potrivească cu întregul decor al camerei. Poți opta pentru o schemă monocromă (o nuanță principală și nuanțe mai deschise sau mai închise ale aceleiași culori), o schemă complementară (culori opuse în cercul cromatic) sau o schemă analoagă (culori vecine în cercul cromatic).

4. Contrastează texturile

Dacă parchetul are o textură naturală, cum ar fi lemnul, poți contrasta cu mobilierul și ușile cu o textură netedă sau lucioasă pentru a adăuga diversitate și interes vizual.

5. Consideră dimensiunea și luminozitatea încăperii

În cazul în care încăperea este mică sau are o iluminare slabă, poți opta pentru un parchet deschis sau mobilier în nuanțe luminoase pentru a crea o senzație de spațiu mai mare. În cazul încăperilor mai mari, poți alege parchet mai închis și mobilier solid pentru a adăuga o notă de cald și a umple spațiul.

6. Coerența stilului

Asigură-te că parchetul, mobilierul și ușile se încadrează în același stil sau în stiluri complementare. De exemplu, un parchet de stejar masiv se poate potrivi bine cu mobilier clasic sau rustic, în timp ce un parchet laminat modern poate fi mai potrivit pentru un mobilier contemporan sau minimalist.

7. Folosește mostre

Înainte de a achiziționa parchetul, mobilierul și ușile, încearcă să obții mostre pentru a le compara și a le vedea cum se potrivesc împreună în încăpere. Poți analiza cum arată nuanțele, texturile și finisajele atunci când sunt plasate una lângă alta.

Amintește-ți că asortarea parchetului cu mobilierul și ușile reprezintă, în primul rând, o alegere personală. Fii creativ și alege combinații care îți plac și te fac să te simți bine în încăpere.

Aceste sfaturi îți pot oferi o direcție generală, dar nu există reguli stricte și rapide în designul interior. În cele din urmă, alege combinațiile care îți plac și care te fac să te simți bine în propria ta casă.

One thought on “Cum asortezi pardoseala cu ușile și mobilierul?

  1. Katerina Iusco spune:

    Idei extrem de folositoare! Pentru mine a fost de foarte mare ajutor, fiindca sunt intr-o faza a santierului in care deja trebuie sa ma gandesc la toate aceste aspecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *