Diverse

Gresie și faianță rectificată vs. nerectificată

Când spunem gresie și faianță, ne gândim la design, dimensiunea plăcilor, aspect, cromatică și eventual la buget. De prea puține ori ne gândim dacă plăcile ceramice (gresia sau faianța), pe care urmează să le folosim în amenajare sunt rectificate sau nu. Acest aspect este trecut cu vederea din cauza că mulți nu știu diferența dintre plăcile rectificate și cele nerectificate.

În prezentul articol ne-am propus să aducem claritate asupra acestor caracteristici ale plăcilor ceramice: rectificate versus nerectificate.

Ambele tipuri de gresie și faianță, atât cele rectificate, cât și cele nerectificate se pot utiliza în amenajarea interioară sau exterioară a locuințelor sau clădirilor.

În termeni de specialitate, rectificarea este un procedeu de finisare a plăcilor ceramice care presupune tăierea marginilor. Această tăiere se realizează cu mașini speciale, prevăzute cu disc diamantat și constă în prelucrarea marginilor plăcii, astfel încât muchiile acestora să formeze un unghi de 90 grade. Rectificarea este o parte integrantă a procesului de producție și se realizează după scoaterea plăcilor ceramice din cuptorul de coacere.

O placă ceramică rectificată are marginile tăiate cu precizie, astfel încât toate plăcile vor fi perfect drepte și cu dimensiuni exacte. Pe de altă parte, o placă ceramică nerectificată are marginile neregulate, iar dimensiunea poate varia ușor de la o placă la alta.

Amenajarea modernă a locuinței a devenit în ultimii ani un proiect pus în practică tot mai mult, de cei atrași de eleganță și confort.  Se optează tot mai mult pentru placarea suprafețelor cu plăci ceramice, datorită faptului că sunt rezistente, ușor de întreținut și se găsesc într-o variatate mare de modele și culori.

Ca să alegi pe viitor plăcile ceramice ținând cont de toate aspectele importante, îți prezentăm mai jos, diferențele dintre gresia și faianța rectificată și cea nerectificată.

Dimensiunea și precizia

Gresia rectificată este fabricată cu o precizie mai mare decât cea nerectificată și este tăiată cu o margine rectilinie perfectă. Această precizie permite instalarea gresiei rectificate cu o îmbinare minimă, ceea ce duce la o suprafață mai uniformă și mai netedă. În schimb, gresia nerectificată este mai puțin precisă, cu margini neregulate și dimensiuni variabile.

Montajul și mărimea rosturilor

Montajul gresiei rectificate nu se poate realiza fără rosturi, așa cum s-ar putea crede. Este recomandat ca spațiile dintre plăci să fie de cel puțin 1-1.5 mm. Dacă alegi o culoare a chitului identică sau asemanătoare cu cea a gresiei, aceste rosturi nu se vor observa aproape deloc. 

Rosturile au rolul de a preveni fisurile sau desprinderea plăcilor ceramice, ca urmare a dilatațiilor cauzate de diferențele de temperatură sau a presiunii unor obiecte grele. Din acest motiv, nu este indicat să montezi gresia rectificată sau orice alt tip de placă ceramică fără un rost de dilatație. 

Din cauza marginilor neregulate, distanțele dintre plăcile ceramice nerectificate trebuie să fie mai mari de 2-3 mm. Pentru montarea acestora sunt recomandate distanțierele pentru gresie, care pot fi în forma de T, de cruce, de tijă, de clips etc.

Finisajul și utilizarea

Gresia rectificată are adesea un finisaj mai neted și mai lucios decât gresia nerectificată. Acest lucru poate fi datorat faptului că suprafața rectificată a gresiei are o textură mai fină, ceea ce poate crea o reflexie mai mare a luminii.

Plăcile rectificate sunt o opțiune relativ nouă, iar principalul avantaj este ca pot fi așezate mai aproape, având astfel o instalare curată și simetrică. Totodată, pentru un spațiu unde pereții sunt incredibil de inegali, o placă rectificată va potența acest defect, făcându-l și mai vizibil.

Durabilitatea

Deși ambele tipuri de gresie sunt durabile, gresia rectificată este considerată mai rezistentă și mai durabilă decât gresia nerectificată. Acest lucru se datorează faptului că procesul de rectificare poate elimina imperfecțiunile și fisurile minore care pot exista în gresia nerectificată.

Costul

De obicei, gresia rectificată este mai scumpă decât gresia nerectificată. Acest lucru se datorează faptului că procesul de rectificare necesită mai multă muncă și tehnologie decât procesul de producție a gresiei nerectificate.

În general, alegerea între plăcile rectificate și cele nerectificate ține de preferințele în materie de design și de bugetul disponibil.

Plăcile rectificate sunt mai potrivite pentru proiectele care necesită o precizie mare, o suprafață uniformă și un finisaj neted și lucios.

În schimb, plăcile nerectificate se potrivesc mai bine pentru proiectele care pun mai mult accent pe textură și aspectul natural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *