Pentru un timp îndelungat, aleile clasice, din beton turnat, au reprezentat principala opţiune pentru români, însă dorinţa de amenajarea a curţilor şi transformarea lor în spaţii de recreere au făcut ca pavarea să fie din ce în ce mai atractivă.
Fiind disponibile într-o gamă diversă de forme, culori şi modele, pavelele conferă curţii un aspect plăcut şi aerisit, având şi o rezistenţă mai mare la factorii externi.

Avantajele pavajului
Durabilitate: Pavajul creează o suprafață durabilă, care poate rezista la trafic intens, condiții meteorologice extreme și uzură naturală.
Estetică: Pavelele arată foarte bine și sunt disponibile într-o gamă foarte variată de forme, culori și texturi. De aceea, sunt foarte ușor de inclus în orice stil de amenajare exterioară – de la un design rustic până la unul foarte elegant sau contemporan. Poți experimenta modele noi, unice, combinând diferite forme, texturi sau culori de pavele, astfel încât vei obține în grădina ta un design personalizat, după preferințe.
Siguranță: Pavajul oferă o suprafață netedă și uniformă, reducând riscul de accidente din cauza împiedicării sau alunecării.
Montaj: Montajul facil este un alt avantaj uriaș pe care îl oferă pavajul. Se poate monta fără probleme într-o singură zi, oferind o utilizare imediată. Poate să fie înlocuit cu ușurință. Dacă te plictisești de pavajul pe care îl ai în curte, este foarte simplu să îl înlocuiești.

Întreținere: Necesită întreținere minimă în comparație cu alte tipuri de suprafețe. Nu necesită etanșare sau vopsire regulată și este ușor de curățat.
Cost redus: Este ceva mai costisitor decât pavamentul din ciment, însă în același timp, pe termen lung, costul său este unul cât se poate de decent. Spre deosebire de ciment, pavajul nu se crapă, rezistă foarte bine la îngheț-dezgheț și nu trebuie să fie înlocuit. Dacă se strică o pavelă, aceasta se poate înlocui fără a fi nevoie de distrugerea întregii zone pavate.
Valoare: Pavajul crește valoarea unei proprietăți prin crearea unei suprafețe funcționale. Acest lucru este deosebit de important pentru proprietățile comerciale, unde aspectul și funcționalitatea contează, dar și pentru proprietățile rezidențiale.
Sustenabilitate: Pavajul este o opțiune ecologică, deoarece reduce cantitatea de scurgere a apelor pluviale, conservă resursele de apă și este fabricat din materiale naturale.
Versatilitate: Pavelele vin într-o varietate de culori, forme și dimensiuni, permițând personalizarea curții și un design creativ.

Dezavantajele pavajului
Există și câteva dezavantaje reprezentate de erodarea și decolorarea pavelelor în timp.
Erodarea: Dacă nu este întreținut corespunzător, pavajul se poate eroda, adică se poate macina în timp, mai ales în colțuri și pe margini. Piesele pot crăpa, iar întreaga suprafață pavată poate fi în pericol.
Decolorarea: Pigmenții folosiți în timpul producției, se pot estompa în timp. Astfel, culoarea poate pierde din intensitate, lăsând în urmă un aspect ușor învechit. Din fericire, acest lucru se întâmplă la 10-15 ani de la fabricarea pavelelor.
În general, pavajul este o opțiune atractivă și practică pentru amenajarea curților, atât pentru spațiile comerciale, cât și pentru cele rezidențiale.
Dacă analizezi avantajele și dezavantajele utilizării pavelelor, vei vedea că balanța se înclină în favoarea beneficiilor.